Predavanja

Planirajte sudjelovanje na konferenciji DORS/CLUC 2014, pogledajte raspored!

 

Georg Greve

Georg GreveGeorg Greve je generalni direktor Kolab Systems AG iz Züricha, te je već više od 20 godina aktivan u području slobodnog softvera i otvorenih standarda. Ovaj njemački fizičar jedan je od osnivača Free Software Foundation Europe (FSFE), konzultant na području standardizacije i otvorenog softvera za razne firme uključujući i Google, aktivan je u brojnim organizacijama, a ujedno je bio i na savjetodavnoj funkciji u Europskoj komisiji. 2009 godine njemačka vlada mu dodjeljuje značajno priznanje Federal Cross of Merit on Ribbon. Georg Greve danas živi sa suprugom i dva sina u Švicarskoj u blizini Zuricha.

Living in the Free Software Society

Open Source je središte inovacije, demokracije, sigurnosti i mnogi drugih
aspekata koji postaju sve bitniji kako se digitalno društvo sve više oblikuje. Zbog svega toga Open Source danas pobjeđuje, a ulog protiv njega je zasigurno izgubljena bitka. Ostaje samo pitanje: Koju ulogu preuzeti u svemu ovom? Kako obaviti prijelaz i nositi se s problemima koji nastaju? Georg Greve je posljednjih 20 godina posvetio slobodnom softveru i jedan je od vodećih svjetskih stručnjaka. Jedan je od utemeljitelja Free Software Foundation Europe (FSFE), bio je konzultant u Europskoj komisji, Google-u, Svjetskoj banci, a trenutno je predsjednik uprave Kolab Systems-a, tvrtke koja stoji iza Kolaba, najsigurnijeg i najotvorenijeg svjetskog sustava za suradnju.

Kolab: Do it right, or don’t do it at all

Kolab Groupware Solution je razvijen 2002. godine za njemački Savezni ured za informacijsku sigurnost (BSI), gdje se koristi i danas. Pri projektiranju Kolaba uključeni su najradikalniji Open Source i Open standards principi u kombinaciji s najjačim sigurnosnim načelima. Saznajte zašto mnogo korisnika uključujući i grad München odabire Kolab i koje dobrobiti organizacije dobivaju iz njegove modularne arhitekture i mogućnosti za implementaciju, a pogotovo kako funkcionira u složenim okruženjima uključujući Mac OsX, Linux i Windows. Georg Greve će nas upoznati s jednom od rijetkih kompanija na ovim prostorima koja se bavi potpuno slobodnim softverom. Podijeliti će s nama i neke anegdote s pokretanja MyKolab.com koji je posredstvom nekih većih događaja postao svjetsko utočiste za privatnost s ugrađenom opcijom za bijeg.

Elizabeth Krumbach Joseph

Elizabeth Krumbach JosephElizabeth je inženjer za atomatizaciju i alate u HP-u na OpenStack projektu. Ona je ujedno član vijeća Ubuntu zajednice i na čelu je neprofitne Partimus.org organizacije koja opskrbljuje škole sa računalima baziranima na Linuxu. Na DORS/CLUC 2014, Elizabeth će održati predavanje:

Continuous Integration system for OpenStack developers

OpenStack je jedan od najbrže rastućih open source projekata u svijetu, njegovo integracijsko testiranje i otvorena infrastruktura razlog su njegova uspjeha. Svaka promjena u kodu nakon što je pregledana automatski se testira i uključuje u glavni kod projekta jedino ukoliko prođe spomenuto testiranje. Elizabeth će nam dati pregled infrastrukture sustava koji se koristi za testiranje OpenStack-a.

Miklos Vajna

Uključen u razvoj Elizabeth Krumbach Joseph OpenOffice.org od 2006 gdje je počeo s izgradnjom paketa
za Frugalware Linux. Nakon toga je sudjelovao u dva Google Summer of Code
projekta na unaprijeđenju RTF import/export filtera za Writer. Hakira na
LibreOffice Writeru za Collaboru.

LibreOffice — what we fixed in 4.2/4.3

Od LibreOffice-a 4.1 u srpnju 2013., objavljena je verzija 4.2. Do početka konferencije DORS/CLUC 2014., verzija 4.3 će također biti objavljena. U predavanju će Miklos pokušati prenijeti pregled promjena koje te dvije verzije donose korisnicima. Planovi za budućnost: Calc jezgra će biti prerađena, a trenutni protitipi u razvoju, kao npr. mobilna aplikacija za Android će također biti prezentirani. Posjetite predavanje i saznajte na koji način The Document Foundation raste i uzbudljive nove mogućnosti i unaprijeđenja u inetroperabilnosti koje to omogućava, a sve paralelno uz mogućnosti koje će olakšati posao razvojnim inženjerima: čišćenje koda, nove tehnike testiranja itd. Predavanje će također pokriti mogućnosti za nove kontributore i načine kako se uključiti u zajednicu: kako je uspješno smanjena barijera za uključivanje za nove volontere zbog čega je strah od kontribuiranja novih članova sve manji.

Dave Whiteland

Dave WhitelandDave se prodružio mySocietyju kao developer. Sada je dio njihovog međunarodnog tima i putuje diljem svijeta da bi se susreo s raznim organizacijama i pomogao im postaviti web stranice koristeći mySocietyjev kod.

Uređivao je kod na nizu mySocietyjevih projekata, uključujući FixMyStreet, ePetitions i PledgeBank.

Na svojem nedavnom putovanju na Filipine pomogao je postaviti SMS verziju FixMyStreeta. Također, sudjelovao je u stvaranju Poplus inicijative u Čileu, a radeći za mySociety putovao je i u Maleziju, Mianmar i Južnu Afriku.

Dijelimo stvari koje rade ili: “hej, upravo mi je došla nečija jako dobra zamisao!”

Međunarodni tim britanskog mySocietyja aktivno potiče građane-programere da izbjegnu ponovno rješavanje problema kojeg je netko negdje već riješio. U posljednje vrijeme to se odnosi na zajednički trud oko kreiranja korisnih komponenti, a ne cijelih web stranica. No dijeljenje ne uključuje samo puko skraćivanje vremena koje developer potroši na tipkanje. Je li moguće podijeliti i stečeno iskustvo? Dave će dati pregled nekoliko suptilnijih aspekata mySocietyjevih uspješnih projekata (a možda i nekih manje uspješnih) kako bi istaknuo stvari koje je lagano promašiti, koje je zabavno znati i korisno podijeliti.

Marian Marinov

Marian MarinovMarian je sistemski administrator s više od četrnaest godina iskustva. Osnivač je i izvršni direktor 1H LtD-a – softverske tvrtke koja pruža usluge optimizacije i upravljanja softverom razvijenim za potrebe davatelja hostinga.

Marian je jako revan zagovornik otvorenog softvera i redovan sudionik na FOSS konferencijama balkanske regije. Kao rukovoditelj upravnog odbora Fundacije Otvorenih Projekata pomaže oko organizacije openFesta – Bugarske najveće FOSS konferencije. U slobodno vrijeme radi i kao predavač na Sveučilištu u Sofiji gdje predaje mrežnu sigurnost i sistemsku administraciju Linuxa. Također je i redovni predavač na DORS/CLUC-u.

 

Harald Welte

Harald Welte

Harald Welte je freelancer, konzultant, entuzijast, trener, borac za slobodu i haker koji od 1995. radi na slobodnom softveru i za slobodan softver. Uglavnom je poznat po svom radu na netfilter/iptables firewallu unutar Linux kernela, te po svom radu na provođenju GNU/GPL licenci na gpl-violations.org.

Harald je bio dio tima koji je 2007. pokušao izgraditi OpenMoko – pametni telefon kojeg u potpunosti pokreće slobodni softver. Posljednjih godina se fokusirao na implementaciju protokola mobilne komunikacije, mrežnih elemenata i sustava pod Osmocom.org košobranom, uključujući OpenBSC, OsmocomBB, SIMtrace i OsmocomTETRA.

Jedan je od pokretača sysmocon GmbH-a 2001. godine. Radi se o njemačkoj tvrtci smještenoj u Berlinu. Tvrtka pomoću Osmocom.org softvera proizvodi jeftine GSM mreže različite namjene rađene po mjeri naručitelja.

Osmocom.org – Open Source Mobile Communications (Mobilna komunikacija otvorenog softvera)

Osmocom zajednica je mala grupa developera posvećenih tome da dovedu slobodan softver u svijet infrastrukture mobilne komunikacije. Neki ključni projekti uključuju OpenBSC projekt, koji vam omogućuje pokretanje i vođenje privatne GSM mreže koja podržava razgovor, SMS i GPRS prijenos podataka. OsmocomBB projekt koristi telefonsku stranu GSM protokola za obitelj klasičnih mobilnih telefona. Mnogi manji projekti postoje zajedno s osmocomom, a pokrivaju tehnologije poput TETRA, DECT, Thuraya setelitske telefonije, SDR, SIM kartica i mnogih drugih aspekata. U predavanju će se dati pregled raznih projekata i njihovih statusa.

OpenBSC – korištenje vlastite GSM mreže

Tradicionalno, vođenje mobilne telefonske mreže je zahtjevalo opremu veličine mainframe računala vrijednu tisuće Eura. Jako malo organizacija izvan elitnog kruga mobilnih operatera su si mogle to priuštiti. I kao rezultat toga, jako malo GSM mreži je dostupno za proučavanje na sveučilištima, bilo za akademsko, ili privatno proučavanje, ili pročavanje u zajednici koja se bavi IT sigurnošću. To se promijenilo krajem 2009. godine, kada su se na Chaos komunikacijskom kongresu pojavili prvi skromni pokušaji i prve demonstracije onog što je sada poznato kao OpenBSC.

Predavanje će pokazati napredak od tada, te kako pomoću OpenBSC-a pokrenuti svoju vlastitu GSM mrežu.

Ostala predavanja

Lightning talks

Luka Blašković: ‘Saltstack’
Opis: Uvod u Saltstack projekt (brzi, skalabilni i fleksibilni automatizacijski softver) te primjeri korištenja.
O predavaču: Tata jedne male Mare. Podrijetlom iz Novigrada kraj Zadra. Više godisnje hobisticko i profesionalno bavljenje bežičnim računalnim mrežama, Linux administracijom te virtualizacijom.Završio preddiplomski studij. računarstva na Tehničkom Veleučilištu, Google summer intern 2013.Radim na Filozofskom Fakultetu kao sistem administrator te kao freelancer.Interesiraju me distribuirani storage sistemi te virtualizacijske platforme.

Vedran Rodić: ‘Hoću bolji interrnet’
Opis: Predstavljanje incijative za razvoj javne FTTH infrastrukture u HR.
O predavaču: Programer i sistemac sa 15 godina iskustva u Linuxu. Free software entuzijast.

Jelena Georgijević: ‘BalCCon 2k14’
Opis: Balkan Computer Congress – BalCCon2k14 – je trodnevno okupljanje međunarodne hakerske zajednice u organizaciji Udruženja Linux korisnika Novog Sada – LUGoNS-a. Planirano je da se Drugi BalCCon – BalCCOn2k14 održi od 05-07.09.2014. godine u Novom Sadu u Master Centru. BalCCon je zamišljen da postane centar hakerske zajednice okruženja, svima koji finansijski nisu u mogućnosti da posećuju druge kongrese u Evropi i USA. Ovakva manifestacija neophodna je na Balkanu, kako bi postojalo mesto na kome se jednom godišnje razmenjuju novostečena znanja, sastaju mladi puni ideja i stariji puni iskustva i znanja, da se upoznaju, povezu i ohrabre svi koje računari/mreže/nekonvencionalan način razmišljanja zanimaju, a ne znaju ili nemaju gde da dobiju željene informacije. Time bi se u samoj hakerskoj zajednici podizao nivo stručnosti uz vođstvo starijih kolega, a i rešio bi se problem nemogućnosti da se dopre do prostora i vremena da se sopstveni radovi prezentuju. Dovođenje poznatih i priznatih ljudi kao predavača, jeste omogućavanje ljudima iz regiona da te iste predavače sada vide uživo, te da diskutuju sa njima na teme koje ih interesuju. BalCCon želi da približi svet studentima koji se interesuju za haktivizam, slobodni kod, tehničke nauke te svim mladima kojima su ove i srodne teme interesantne. Link : https://balccon.org
O predavaču: Zadnjih godinu i po dana aktivan sam član Udruženja Linuks korisnika Novog Sada. Jedan od glavnih organizatora BalCCona. Po zanimanju dipl. ing. elektrotehnike i telekomunikacija, trenutno sam na doktorskim studijama na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, na katedri za električna merenja i instrumentaciju. Inače radim kao programer.

Mario Borna Mjertan: ‘Pučkoškolac na FLOSS-u’
Opis: Koristim Linux već 6 godina. Radim web stranice, programiram u PHP-u, C++, Pythonu i shellu. Što je tu neobično? Imam 14 godina i idem u 8. razred osnovne škole.
O predavaču: Učenik 8. razreda osnovne škole.

Marian Marinov: ‘RIPE Atlas’
Opis: Opis: RIPE atlas je mreža sustava za monitoriranje koja vam daje nevjerojatnu mogućnost praćenje vaših mrežnih konekcije sa tisuće mjesta istodobno.
O predavaču: Marian je sistemski administrator s više od četrnaest godina iskustva. Osnivač je i izvršni direktor 1H LtD-a – softverske tvrtke koja pruža usluge optimizacije i upravljanja softverom razvijenim za potrebe davatelja hostinga. Marian je jako revan zagovornik otvorenog softvera i redovan sudionik na FOSS konferencijama balkanske regije. Kao rukovoditelj upravnog odbora Fundacije Otvorenih Projekata pomaže oko organizacije openFesta – Bugarske najveće FOSS konferencije. U slobodno vrijeme radi i kao predavač na Sveučilištu u Sofiji gdje predaje mrežnu sigurnost i sistemsku administraciju Linuxa. Također je i redovni predavač na DORS/CLUC-u.

Dobrica Pavlinušić: ‘Parallella’
Opis: Parallella – superkompjuter za svakoga Parallella je zanimljiva nova hardverska platforma bazirana na Epiphany procesoru podržanom sa Zynx FPGA koji sadrži dva ARM procesora i omogućava pokretanje HPC zadataka na pločici koja košta $100.
O predavaču: Dobrica Pavlinušić, kako sam za sebe voli reći, ovisnik o Unix-u i konzultant za Internet diplomirao je na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu gdje je stekao titulu diplomiranog informatičara.Njegova područja interesa uključuju Internet tehnologije, Unix, Open Source pokret i Free software (u smislu sloboda, a ne cijene) kao i Linux.Član je nadzornog odbora HULK-a, Hrvatske Udruge Linux Korisnika i član izvršnog odbora HrOpen-a, Hrvatske udruge za otvorene sustave i Internet.Stalna preokupacija mu je rješavanje zanimljivih problema korištenjem slobodnih tehnologija.

 

Radionice

Ivan Voras: ‘Pushing the limits – ekstremna optimizacija servera’
Opis: Moderni hardver je iznenađujuće jak ako se dobro iskoristi. Na okolini sličnoj Raspberry Pi-u će biti pokazane ideje i tehnike kako izvući maksimalno iz hardvera za uobičajene usluge modernog Interneta. Ova radionica je za ljude sa predznanjem administracije Linux servera, no ne za pretjerano napredne administratore – oni koji se time profesionalno bave već godinama su vjerojatno i sami naišli i riješili teme koje će se ovdje obraditi.
O predavaču: Ivan Voras radi na FER-u, te ima dugogodišnje iskustvo sa svijetom otvorenog softvera i raznovrsnim hardverom.

Luka Blašković: ‘Hands on Virtualization with Ganeti’
Opis: Fokus ove radionice je pružiti sudionicima iskustvo postavljanja i rada sa Ganeti clusterom.
O predavaču: Tata jedne male Mare. Podrijetlom iz Novigrada kraj Zadra. Više godisnje hobisticko i profesionalno bavljenje bežičnim računalnim mrežama, Linux administracijom te virtualizacijom.Završio preddiplomski studij. računarstva na Tehničkom Veleučilištu, Google summer intern 2013.Radim na Filozofskom Fakultetu kao sistem administrator te kao freelancer.Interesiraju me distribuirani storage sistemi te virtualizacijske platforme.

Dobrica Pavlinušić: ‘ZFS on Linux – iskoristite svoje diskove na najbolji način’
Opis: ZFS ima dugu povijest na različitim operacijskim sustavima. U posljednje vrijeme najaktivniji port tog filesystema je upravo na Linux-u. U ovoj radionici pokazalo se zašto bi bilo dobro da korisnici svoje SAN-ove i NAS-ove zamijene sa Linux serverima punim diskova i SSD-ova i koriste na njemu ZFS jer ima sve mogućnosti koje su potrebne (COW, kompresija, deduplikacija, snapshoti, send/receive) bez obzira da li se koristi za slaganje file servera, uređaja za backup ili disaster recovery rješenja.
O predavaču: Dobrica Pavlinušić, kako sam za sebe voli reći, ovisnik o Unix-u i konzultant za Internet diplomirao je na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu gdje je stekao titulu diplomiranog informatičara.Njegova područja interesa uključuju Internet tehnologije, Unix, Open Source pokret i Free software (u smislu sloboda, a ne cijene) kao i Linux.Član je nadzornog odbora HULK-a, Hrvatske Udruge Linux Korisnika i član izvršnog odbora HrOpen-a, Hrvatske udruge za otvorene sustave i Internet.Stalna preokupacija mu je rješavanje zanimljivih problema korištenjem slobodnih tehnologija.

Predavanja

Ivan Voras: ‘Raspberry Pi server za Narodne novine’
Opis: Kako sam od Raspberry Pi-a napravio server koji poslužuje dokumente Narodnih novina, s pretraživanjem i “pretplatom” na nove dokumente i pojmove.
O predavaču: Ivan Voras radi na FER-u, zanima se za Open source.

Dobrica Pavlinušić: ‘Ganeti – oblak za po doma ‘
Opis: U ovom predavanju objasniti ćemo kako koristimo ganeti za virtualizaciju i visoku raspoloživost (uz kvm i drbd), salt za automatizaciju instalacije ganeti host-ova i zfs za backup-e.Naš use-case je sistem sala Filozofskog fakulteta u Zagrebu kojoj se u zadnjih 20 godina nakupila gomilca mašina koje se mnogo efikasnije mogu iskoristiti kao oblačni sustav, ali vjerujemo da je to iskustvo dovoljno zanimljivo za bilo koju organizaciju koja ima više od jednog servera.
O predavaču: Dobrica Pavlinušić, kako sam za sebe voli reći, ovisnik o Unix-u i konzultant za Internet diplomirao je na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu gdje je stekao titulu diplomiranog informatičara.Njegova područja interesa uključuju Internet tehnologije, Unix, Open Source pokret i Free software (u smislu sloboda, a ne cijene) kao i Linux.Član je nadzornog odbora HULK-a, Hrvatske Udruge Linux Korisnika i član izvršnog odbora HrOpen-a, Hrvatske udruge za otvorene sustave i Internet.Stalna preokupacija mu je rješavanje zanimljivih problema korištenjem slobodnih tehnologija.

Darko Topolko: ‘eGovernment na otvorenim tehnologijama’
Opis: 1. Ukratko o nama (4 min)Tvrtka osnovana 2004., projektiranje custom web aplikacija, korištenje isključivo otvorenih tehnologija, alati koje koristimo za razvoj i produkciju.2. REGOS Ena (10 min)Sustav za isporuku elektroničkih dokumenata, online od siječnja 2013., isporučeno više od 55.000 dokumenata, besplatan za građane – uštedjeli više od 2,2 milijuna kuna. Pozitivan primjer integracije otvorenih tehnologija s APIS i FINA sustavima, integracija u projekt e-Građani Vlade RH.3. HZMO Lana (10 min)Sustav za podnošenje elektroničkih prijava na mirovinsko osiguranje, obvezan za sve subjekte koji zapošljavaju više od 3 osiguranika. 58.000 obveznika, 21.000 korisnika. Prvi značajan eGovernment sustav temeljen na otvorenim tehnologijama, prvi sustav čiji je kod postao vlasništvo naručitelja, prvi (i zasad jedini) sustav koji omogućuje korištenje FINA certifikata za elektronički potpis na Mac OS X i GNU/Linux operativnim sustavima.4. Specifičnosti kod implementacije eGovernment rješenja, prepreke kod uvođenja otvorenih tehnologija i kako ih otkloniti (6 min)Funkcionalnost je definirana zakonima i pravilnicima koji se često mijenjaju, neki su kontradiktorni, postoji opasnost kod integracije s drugim sustavima.Značajna financijska sredstva trenutno se troše na proprietary rješenja, situacija se neće promijeniti bez političke odluke. Rukovoditelji odgovorni za implementaciju novih rješenja skeptični su po pitanju otvorenih tehnologija. Ove tehnologije nedovoljno su zastupljene u obrazovnom sustavu, tako da učenici i studenti često nisu s njima upoznati ili barem ne u dovoljnoj mjeri.
O predavaču: Osnivač sam i suvlasnik tvrtke Ultima. Otvorene tehnologije zanimale su me još u srednjoj školi, a danas ih kao tvrtka koristimo svakodnevno u svome radu. Na njima smo za širok spektar korisnika, od privatnih tvrtki do udruga civilnog društva te državne uprave, u proteklih 10 godina izgradili različite ERP, CRM i eGovernment sustave.

Hrvoje Bogner: ‘VGI i primjene’
Opis: Volunteered geographic information is the harnessing of tools to create, assemble, and disseminate geographic data provided voluntarily by individuals. Principi i primjeri skupljanja i djeljenja prostornih informacija. Primjeri korištenje tehnologija u elementarnim nepogodama u svrhu spašavanja života, za očuvanje kulturne baštine, te za razne druge “obične” primjene.
O predavaču: Član OpenStreetMap Foundation, međunarodne neprofitne udruge za podršku OSM projektu, član radne skupine za promociju lokalnih OSM zajednica. Sudjeluje u radu nekoliko udruga i zajednica koje promiču slobodni softver i slobodne podatke. Jedan od osnivača OpenStreetMap zajednice u Hrvatskoj.

Ivan Longin: ‘Polyglot persistence’
Opis: Problemi SQL baza podataka i potreba za drugačijim rješenjima.Prednosti/nedostatci NoSQL baza podatakaPodjela i priimjeri NoSQL bazaKada koristiti pojedinu vrstu bazeKombinacija u istom sustavu i preduvjeti za polyglot persistence.
O predavaču: Dolazim sa relacije Otok Ugljan – Grad Zadar te završavam MIOC u Zadru gdje se upoznajem sa svim čarima računarstva i programiranja. Prirodan odabir je FER u Zagrebu i nakon uspješnog magistriranja zaposlen u Infobipu u Zagrebu gdje provodim zadnjih godinu i pol. U području računarstva imam različite domene interesa od strojnog učenja do web aplikacija i raspodijeljenih sustava. Na projektu u Infobipu (push notifikacije) sam se susreo sa više baza podataka poput mssql, mongodb, cassandra, redis te odatle i moj interes posebice za raspodijeljene baze podataka iz NoSQL svijeta. Slobodno vrijeme provodim sa curom te čitam uglavnom tehničke knjige i idem u teretanu.

Marian Marinov: ‘The idiot’s approach to patching’
Opis: Marian će podijeliti s vama svoje iskustvo krpanja (patching) softvera drugim ljudima i svoje pristupe u pripremi za krpanje. Biti će uključeni primjeri iz Linux kernela i Rsynca
O predavaču: Marian je sistemski administrator s više od četrnaest godina iskustva. Osnivač je i izvršni direktor 1H LtD-a – softverske tvrtke koja pruža usluge optimizacije i upravljanja softverom razvijenim za potrebe davatelja hostinga. Marian je jako revan zagovornik otvorenog softvera i redovan sudionik na FOSS konferencijama balkanske regije. Kao rukovoditelj upravnog odbora Fundacije Otvorenih Projekata pomaže oko organizacije openFesta – Bugarske najveće FOSS konferencije. U slobodno vrijeme radi i kao predavač na Sveučilištu u Sofiji gdje predaje mrežnu sigurnost i sistemsku administraciju Linuxa. Također je i redovni predavač na DORS/CLUC-u.

Marian Marinov: ‘LXC containers – the missing parts’
Opis: This talk will cover everything that is linux containers and focus mainly on what is currently missing in the kernel and userspace tools. Marian has proposed some patches to the Linux Kernel, rsync, lxc and criu and explain more about them. Finaly he will talk about container/process migration.
O predavaču: Marian je sistemski administrator s više od četrnaest godina iskustva. Osnivač je i izvršni direktor 1H LtD-a – softverske tvrtke koja pruža usluge optimizacije i upravljanja softverom razvijenim za potrebe davatelja hostinga. Marian je jako revan zagovornik otvorenog softvera i redovan sudionik na FOSS konferencijama balkanske regije. Kao rukovoditelj upravnog odbora Fundacije Otvorenih Projekata pomaže oko organizacije openFesta – Bugarske najveće FOSS konferencije. U slobodno vrijeme radi i kao predavač na Sveučilištu u Sofiji gdje predaje mrežnu sigurnost i sistemsku administraciju Linuxa. Također je i redovni predavač na DORS/CLUC-u.

Igor Vuk, Vedran Živičnjak: ‘OpenShift’
Opis: Naš je cilj, kroz ovo predavanje, dati kratak pregled OpenShift PaaS rješenja. Prikazat ćemo: komponente koje čine OpenShift, dizajn arhitekture, prednosti i nedostatke rješenja, kao i osobna iskustva stečena u radu s OpenShiftom.
O predavaču: Vedran i Igor zaposlenici su tvrtke Nimium d.o.o., koja je jedini Red Hat premier partner iz Hrvatske. Obojica su RHCE i VCP certificirani, a u slobodno vrijeme vole “čeprkati” po raznolikom hardveru i softveru.

Vanja Radovanović: ‘Kafka & Storm’
Opis: Kratko upoznavanje s Apache Kafka & Stormom, malo o tome kako su se koristili na Infobipu u prikupljanju streamanih podataka i pripremi radnih ploča korisnika u stvarnom vremenu.
O predavaču: Životni surfer s tridesetak i nešto godina koji uživa u Aikidu i fotografiji velikog formata. Možete pogledati moje črčkarije na https:github.com/elvanja  Na Twitteru sam Tohokami@ https://github.com/elvanja and I go by Tohokami @ Twitter.

Petar Koraca: ‘Chef – automation platform’
Opis:  Chef se zasniva na sljedećem: Možete modelirati svoju evoluirajuću IT infrastruktiru i aplikacije kao kod. Chef ne radi pretpostavke oko okoline i pristupa koji ste koristili da bi ju konfigurirali i njome upravljali.
Umjesto toga Chef vam daje način da opišete i automatizirate svoju infrastrukturu i procese. Vaša infrastruktura postaje testabilna, verzionirana i može se ponavljati. Postaje dio vašeg Agile procesa. Prezentacija će pokriti pregled Chefa, primjere korištenja, primjere koda i metode testiranja.
O predavaču: Petar Koraca je sysadmin na Infobipu, radi uglavno u Linux administraciji, virtualizacijskim tehnologijama, monitoringu i sl.

Goran Cvijanović: ‘Spago BI – 100% Open Source BI’
Opis: Business Intelligence – poslovna analitika i izvještavanje – ili skraćeno BI.BI je područje informatike koje objedinjuje veliki broj tehnologija i vještina.Treba naglasiti je da zapravo možemo promatrati dva segmenta BI aktivnosti, BI platforme i BI aplikacije.Predstavljamo BI platformu SpagoBI koja omogućuje korisnicima izgradnju aplikacija za podršku integracije i analitike informacija.Open Source BI sustavi objedinjuju specifične funkcionalnosti informatičkih platformi namijenjenih za rješavanje pojedinih područja vezanih uz analizu poslovnih podataka i pokazatelja, kao i tehnologija koje to omogućavaju.SpagoBI je u potpunosti 100% open source, kompletna i fleksibilna BI platforma koja pokriva vrlo široko područje BI potreba koristeći analitičke alate međusobno povezane kroz zajednički aplikacijski server, koja kombinira fleksibilnost open source rješenja i platforme potrebne za poslovno okruženje.Kroz predavanje prikazana je sama platforma, alati koji se koriste i koji su sastavni dio rješenja, te Spago BI server kao funkcionalni BI sustav.
O predavaču: Direktor tvrtke Vinteh d.o.o. specijalizirane za implementaciju tehnologija za baze podataka i BI sustave, zasnovanih na platformama otvorenog koda. Posebno se bavi integracijom i optimiranjem sustava u heterogenim okruženjima, koristeći Pentaho Data Integration, Oracle, PostgreSQL i baza s kolumnarnom i NoSql arhitekturom, izgradnjom sustava za izvještavanje i podršku poslovnom odlučivanju s Pentaho BI i Spago BI platformama, te savjetovanjem u primjeni rješenja i implementacijom modernih sustava za podršku poslovanju na otvorenim tehnologijama.

Vedran Miletić: ‘NVIDIA CUDA: ekosustav što je tu open, a što baš i ne?’
Opis: NVIDIA za sebe kaže da je vodeća svjetska kompanija u tehnologijama vizualnog računarstva, a statistika na Valveovom govori tome u prilog. Naime, više od pola Steam korisnika ima neki od NVIDIA grafičkih procesora, a slijede AMD i Intel.S druge strane, NVIDIA ima vrlo zanimljivu povijest (ne)suradnje sa zajednicom otvorenog koda koja uključuje otvoreni 2D-only nv driver, fantastični (i nažalost zatvoreni) nvidia driver, reverse-engineerani nouveau i priče oko podrške za NVIDIA Optimus koje kulminiraju Torvadsovim srednjim prstom i pripadajućim riječima. Epilog priče dogodio se ove godine s otvorenim driverima za Tegru K1.Predavanje će prezentirati stanje stvari u domeni računanja na grafičkim procesorima, u kojem još uvijek dobrano vodi NVIDIA s tehnologijom CUDA. Unatoč tome što je osnovni skup alata većim dijelom zatvoren, otvaranje pojedinih komponenata je pozitivna stvar. Pored toga, čitav ekosustav koji se razvio oko CUDA tehnologije ima u sebi velik broj projekata otvorenog koda kao i onih koji su dijelom otvorenog koda.
O predavaču: Vedran Miletić radi kao asistent na Odjelu za informatiku i Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Pohađa doktorski studij elektrotehnike i računarstva na FER-u. Zanimaju ga operacijski sustavi, računalne mreže, znanstveno računanje te distribuirano i heterogeno paralelno računarstvo. Od 2009. do 2013. vodio je riječku podružnicu HULK-a.

Alen Vodopijevec: ‘Owncloud’
Opis: Owncloud je alat za mrežnu pohranu, dijeljenje i sinhronizaciju datoteka između raznih uređaja te kao takav vrlo zanimljiva ‘slobodna’ alternativa popularnim mrežnim uslugama poput Dropboxa i Google Drivea. Sustav se sastoji od poslužiteljske komponente te od klijentske aplikacije za sinhronizaciju koja podržava sve uobičajene operativne sustave. Osim osnovne funkcionalnosti upravljanja datotekama, u Owncloudu su implementirani moduli poput kalendara, modula za upravljanje poveznicama, podrška za multimedijalne datoteke i još mnogo dodataka razvijenih od trećih strana. Jedna od značajnijih novih funkcionalnosti mogućnost je kolaborativnog rada na tekstualnim dokumentima. Osim prikaza navedenih mogućnosti pozabaviti ćemo se i primjerima konfiguracije ovog alata u raznim okruženjima.
O predavaču: Alen Vodopijevec već dugi niz godina radi na razvoju mrežnih usluga Knjižnice Instituta Ruđer Bošković. Osim sistemske administracije bavi se implementacijom i održavanjem institucijskih repozitorija te integriranih knjižničnih sustava temeljenih na softverskim rješenjima otvorenog koda (EPrints, Koha). Zagovornik je slobodnog softvera te otvorenog pristupa informacijama u znanosti i šire.

Tomislav Bišćan: ‘Demistificirani Drupal – aplikacijska podloga za moderne web sustave’
Opis: Drupal je open-source content management framework, aplikacijska podloga za razvoj modernih web odredišta. Trenutno se nalazi u verziji 7, a verzija 1 se pojavila 2001. godine. Rezultat je odlično organizirane zajednice otvorenog koda i jedan od rijetkih ozbiljnih open-source projekata koji nema komercijalnih nadogradnji. Prema Wikipedia, barem 2.1 % web siteova na Interetu je napravljeno na Drupal platformi. Svojom bogatom funkcionalnošću Drupal se svrstava među najbolje platforme za realizaciju CMS, web shop, social network, virtual learning environment, Intranet i čitavog niza sličnih aplikativnih rješenja. Odlična podrška za višejezičnost, RSS, tipove sadržaja, prilagodbu tema, nadogradnju modula i proširivanje funkcionalnosti čini ga odličnim izborom u mnogim programskim zadacima. Najveća mana i razlog zbog kojeg ga korisnici ne biraju je neštu dulja krivulja učenja. Demistificirajmo Drupal!
O predavaču: Tomislav Bišćan je suosnivač i tehnički direktor u Cognita d.o.o., jedinoj hrvatskoj tvrtki specijaliziranoj za e-learning i sustave za udaljeno učenje. Svoje bogato iskustvo gradio je na nizu softverskih projekata koji uključuju razvoj Cognita eLearner LMS, nagrađivane platforme za e-learning, web portale poput edukacija.net, raznih okolina za udaljeno učenje, integriranih rješenja oko e-learninga, razvoja multimedijalnog e-sadržaja i slično. Drupal prati aktivno od verzije 6 i iza sebe ima 10-tak web portala izgrađenih na toj platformi. Zbog bogatog predavačkog iskustva očekuje vas tehnički sadržajno, duhovito i zanimljivo predavanje.

Milutin Zrnić, Denis Ristić: ‘Cedeterija, Klik4 i Dubrovačke ljetne igre – Drupal i Magento u funkciji e-poslovanja’
Opis: U ovom predavanju Milutin Zrnić i Denis Ristić iz Sektora za elektroničko poslovanje u poduzeću Perpetuum Mobile d.o.o. prezentirati će iskustva u realizaciji tri zanimljiva projekta, dvaju zasnovanih na platformi Magento i jednoga na Drupalu. Cedeterija.com je „hrvatski iTunes“, Klik4 je napredni B2B portal za customizirane poslovne poklone, a za Dubrovačke ljetne igre je napravljena migracija s Microsoft .net na Drupal platformu portala na kojemu surađujemo već dugi niz godina. G. Zrnić i g. Risitć će se osvrnuti i na iskustva Perpetuuma u migraciji svoje CMS i e-commerce ponude s Microsofta na Drupal i Magento.

Dejan Gambin: ‘Otvoreni podaci u otvorenom BI okruženju’
Opis: Predavanje će demonstrirati kako se otvoreni podaci mogu iskoristiti u otvorenom BI okruženju, na primjeru popisa nekretnina u vlasništvu države, objavljenog na web stranicama Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom. Pokazat će se cijeli workfow, od preuzimanja podataka korištenjem Pentaho ETL alata do njihove vizualizacije kroz analitički Saiku projekt, u sučelju Pentaha. Usput će se spomenuti novosti iz Pentaho svijeta, sa naglaskom na slobodnu CTools skupinu alata.
O predavaču: Dejan Gambin je član uprave u tvrtki COIN, gdje se između ostalog bavi i razvojem specifičnih GIS i BI rješenja u otvorenom okruženju. Linuxom i slobodnim softverom počeo se baviti prije više od 10 godina, zahvaljujući radu u lokalnoj upravi, gdje i započinje promociju otvorenog koda i otvorenih podataka u svim područjima rada. Aktivno je sudjelovao u nizu otvorenih projekata i ostvario uspješnu suradnju sa akademskom zajednicom te mnogim drugim open source developerima.

Stjepan Zlodi: ‘Zašto, kako i što od tehnologija otvorenog koda koristimo u razvoju?’
Opis: Razvojni odjel tvrtke Styria Hrvatska – medijski servisi d.o.o. zadužen je za razvoj najposjećenijih hrvatskih web stranica, a svi njegovi backend developeri koriste Linux na svojim radnim računalima. Kako je došlo do toga da se za glavni razvojni alat odabere Django framework? Zašto smo developere koji su počeli razvijati na Windowsima migrirali na Linux? Zašto je manji TCO Windowsa samo glupi mit? Kako smo maksimalno iskorištavali testne poslužitelje i složili super koristan backup? Što koristimo za spremanje koda? Kako pratimo greške u aplikacijama? Koje druge open source aplikacije i tehnologije smo koristili za rješavanje čestih problema i zadataka? Zašto nikada nismo zavoljeli BIND?! Koji je najveći uptime jednog našeg produkcijskog poslužitelja (to nije nešto čime bi se trebali hvaliti, ali pokazuje zašto volimo Linux)? Zašto vjerujemo projektima čiji broj inačice počinje s nulom? Što smo propustili, a što bi voljeli napraviti?
O predavaču: Stjepan Zlodi koristi Linux od davnih dana kada je noćima skidao Slackware na diskete. Od tada zagovara i potiče korištenje Linuxa među poslovnim i privatnim korisnicima. O svemu tome i još puno više piše na svojem blogu Wolfwoods’ Crowd (http://wolfwoodscrowd.info) koji ove godine slavi 10 godišnjicu, a 2007. godine dobio je Vidijevu nagradu za najbolji hrvatski blog.

Okrugli stol: Women in FLOSS technology world

Sudionice okruglog stola: Elizabeth Krumbach Joseph, Ana Mandić, Jasna Benčić, Lucija Pilić, Marta Milaković

Sažetak okruglog stola: Žene su u svijetu slobodnih i otvorenih tehnologija i IT-u općenito još uvijek manjina. Tijekom ovog okruglog stola moći ćete saznati o načinima na koje se žene mogu uključiti u svijet slobodnih i otvorenih tehnologija, s kakvim se iskustvima mogu susresti prilikom uključenja i tijekom faze doprinosa te što bi bilo dobro učiniti da privučemo još više žena u svijet slobodnih i otvorenih tehnologija.

O sudionicama okruglog stola:

Elizabeth Krumbach Joseph:  inženjer za atomatizaciju i alate u HP-u na OpenStack projektu. Ona je ujedno član vijeća Ubuntu zajednice i na čelu je neprofitne Partimus.org organizacije koja opskrbljuje škole sa računalima baziranima na Linuxu.

Ana Mandić: razvojna inženjerka u tvrtki Pet minuta, vodećoj hrvatskoj tvrtki u razvoju mobilnih aplikacija i serverskih rješenja, gdje već nekoliko godina vodi tim programera koji se bave razvojem Java enterprise aplikacija. Dugogodišnje iskustvo u razvoju web i mobilnih aplikacija stekla je radeći na projektima za međunarodne tvrtke poput BancaSella, Novartis Pharma i Real Networks, a danas razvija kompleksne J2EE aplikacije za Rhapsody. Aktivna je članica zajednice Girl Geek Dinners Hrvatska te sudjeluje u organizaciji programerskih radionica s ciljem približavanja IT svijeta mladima i ženama.

Jasna Benčić: dopredsjednica Hrvatske udruge Linux korisnika, po struci nastavnik informatike, radi kao junior sistem inženjer u TeamSnap tvrtci. Uključena u svijet slobodnih i otvorenih tehnologija u Hrvatskoj od 2010. godine a od 2012. i u inozemstvu. Više o Jasni možete pronaći na njezinom blogu http://jasnabencic.blogspot.com/

Lucija Pilić: novinarka s posebnim interesom za video igre, mobilne tehnologije te slobodne i otvorene tehnologije. Novoizabrana glasnogovornica Hrvatske udruge Linux korisnika.

Marta Milaković: Studentica sam Fakulteta Elektrotehnike i Računarstva, smjer Računalno Inženjerstvo. Provela sam jedan uzbudljivi semestar na studentskoj razmjeni u Danskoj, gdje sam kasnije dobila priliku steći prva radna iskustva, radeći na pojedinim aspektima suvremene pametne kuće. Širok je krug mojih interesa, od ugradbenih računalnih sustava, preko operacijskih sustava, do razvoja aplikacijskih rješenja. Iznimno mi je drago da me put odveo prema otvorenim računalnim sustavima, koje koristim i proučavam određeni niz godina. Pronašla sam jednu posebnu ljepotu, čar i eleganciju u GNOME korisničkom sučelju, te sam odlučila pridonijeti njegovu razvoju. Trenutno aktivno radim na GNOME-u kao dio ljetnog projekta, Google Summer of Code.

 

Pratite društvene mreže:
Organizatori:
Partneri konferencije:
Zlatni sponzori:
Srebrni sponzori:
Sponzori:
Mikro sponzori:
Medijski pokrovitelji: